10 december 2010

Julkalender Dag 11


Ca 18-20 st
3 msk vispgrädde
25 gram smör eller margarin
3 msk socker
1 msk honung
1 msk ljus sirap
3 dl vårgårdaris
50 gram mörk choklad

Mät upp alla ingredienser utom riset i en kastrull stor nog att även rymma riset senare. Koka smeten till kolakonsistens i ca 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner riset. Klicka upp smeten till toppar på smörpapper

Julkalender Dag 9



Bounty
Ingrediens
• 1 dl vispgrädde
• 300 g strösocker
• 250 g smör eller margarin
• 250 g riven kokos
• 300 g choklad av valfri kakaohalt

Gör så här
1. Skär smöret i bitar. Lägg i en kastrull med grädde och socker. Koka upp och låt sjuda i ca fem minuter. Rör om!
2. Häll smeten över kokosen. Blanda.
3. Lägg bakplåtspapper i en form och häll smeten i formen. Ställ in i kylen när den svalnat och låt stå, gärna under natten.
4. Smält choklad. Lägg upp kokosmassan och skär i bitar. Doppa i choklad och låt stelna på bakplåtspapper.

Julkalender Dag 10



200 g nougat (gärna Odense)
200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad

Skär nougaten i fyrkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar. Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. Rulla till dem till släta bollar. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna.

För att få lite fint mönster på dem kan man ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel. Ser riktigt proffsigt ut, eller vad säger ni

Julkalender Dag 8



Ingredienser
100 g Odense Marcipan &/eller Odense Fest- & Figurmarcipan
50 g Odense Ljus eller Mörk Choklad, smältes och tempereras.

Gör så här
Rulla små ekollon av Odense Marcipan i olika färger. Doppa i smält och tempererad choklad och därefter i strösocker så får ekollonen en liten vintrig ”hatt”. Lägg för att stelna.
Ekollonen är söta att till exempel dekorera julbordet med

8 december 2010

kexchoko julkalender dag 7




200 g Odense nougat
200 g Odense mandelmassa
10 st smörgåsrån
200 g Odense ljus choklad
1 påse mandelspån

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Rosta mandelspånen gyllenbruna i ca 8 minuter. Låt svalna. Hyvla med hjälp av osthyvel mandelmassan, lägg skivorna så att de täcker ett smörgåsrån. Hyvla nougaten tunt och lägg den ovanpå mandelmassan, lägg sedan på mandelmassan som ett lager till, avsluta med ett smörgåsrån och pressa ihop dem lätt. Smält ljus choklad på låg temperatur. Pensla alla kexen rikligt runt om med chokladen, vänd dem i den rostade mandeln. Ställ kallt en liten stund. Skär ut fyra trianglar per rån.

6 december 2010

Chokladmoussetårta (LCHF)


150 g hackade nötter (jag använde mitt "nötmjöl")
50 g smör
4 ägg
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
300 g choklad (70-85% kakao)
1 msk vaniljpulver (jag använde vaniljsocker... det är kanske lite aja baja...)
Socker motsvarande 3-5 msk, för den som vill (jag använde inte socker/sötningsmedel och den blev jättegod ändå!)


Lägg bakplåtspapper i botten av en ugnsäkerform (jag använde en sån där man kan lossa kanten). Blanda nötterna med smält smör och fördela på botten av formen. Grädda i 225 grader tills den har fått en gyllenbrun yta. Dela gulorna från vitorna och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden hårt i en skål för sig och vispa till sist gulorna tillsammans med osten, vaniljen och ev. socker i en annan skål. Smält chokladen i vattenbad eller micro. Blanda chokladen med hälften av grädden. Vänd ner resten av grädden, ägg- och ostblandningen och slutligen äggvitorna i smeten. Var försiktig när du blandar i allt, att du inte rör för mycket för att bibehålla luftigheten. Häll chokladsmeten över nötbotten och ställ i kylen över natten!

Rocky Road utan nötter (Dag 5 )



Rocky Road utan nötter

200 gram smält choklad
ca 15 krossade kex. Lägg dem i en påse och krossa med knogarna.
Minimarshmallows eller stora marshmallows som du klipper itu
Smält chokladen, i vattenbad eller micro. Blanda ner kex och marshmallows
Häll i form och låt stelna i kylskåp.
Jag använde en brödform, det var lagom för denna mängd.