19 mars 2011

Världen upp och ner.

Vad är det som händer hos oss ljust nu ???

Tis åkte jag till vc med cassi tog prover.
Onsdag blev det svar på proverna som då blev allvarliget samt ett fort fart hem för att packa för att åka vidare upp till Uppsala, väll där blev det flera prover , och i går sövdes hon ner hos sov doktorn och där tog dom en bitt av benmärgen för att ta ett av dom viktigaste proverna för
Akuta Lymfatiska leukemi = Blodcancer


Och provsvaren visade att hon hade blodcancer , Leukemi.
Och deta kommer att ändra våran vardag, vårat liv. Under en lång tid.

Vad betyder detta förr oss och andra Cassandra kommer åka fram och tillbaka till Uppsala för att behandlas samt ta dom stora testerna där samt kommer hon behandlas hemma i etuna.

Hon kommer att förändrar en massa som ni kanske förstår är det hår som kommer att tappas
kommer att tappa vikt. samt kommer att bli lite rundare i ansikte av sjukdomen,

Så denna blogg kommer att handla om våran dotter och våran familj i denna svåra situation.

Jag vill inte att det skrivs massor på fb så vill ni veta hur vi mår lever så får ni läsa bloggen.

14 mars 2011

Toscagömmor


16 st
Det här behöver du :
3½ dl vetemjöl0,
5 dl strösocker
150 gram smör
1 äggula
GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop alla ingredienser med fingrarna i en bunke. Forma till en slät deg. Deladegen i 16 bitar. Rulla varje degbit till en boll och forma den i handen till en liten ”mössa”. Lägg i aluminumformar och fyll med toscasmeten. Grädda ca 15-20 min i 175 grader.
Toscasmeten : 75 gram smör1 dl strösocker1 tsk vetemjöl2 msk vispgrädde150 gram flagad, eller hackad mandel
GÖR SÅHÄR : Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka under omrörning 2 min. Dra av från plattan och låt svalna något innan du fyller formarna.
Redo för ugnen. 175 grader ca 15-20 min.

13 mars 2011

Rotfruktgratäng med kassler


Rotfruktsgratäng med kassler
Receptet är beräknat för 4-5 personer
500g kassler
500g potatis
2 stora mörötter
1 palsternacka
1 purjolök
1 msk timjan
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven ostpeppar

Värm ugnen till 175°. Skala potatis, morötter och palsternacka.
Skär rotfrukterna i skivor och lägg i en stor ugnsfast form. Skär kasslern i mindre kuber och vänd ner den med rotfrukterna. Vänd samtidigt ner hälften av den rivna osten.
Blanda grädde och mjölk i en mindre skål och krydda med timjan. Häll blandningen över gratängen och rör om så att allting blandas och fördelas väl. Strö över resten av osten och krydda med peppar.
Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Servera tillsammans med en sallad.

Fiskburgare

FiskburgareReceptet är beräknat för 4 fiskbiffar

400g frysta torskfiléer (eller annan vit fisk)
1/2 dl mjölk1 tsk dill1/4 citronsalt och peppar
Micra fisken på en tallrik på låg värme tills dess att den är kokt.

Mosa sönder fisken och tillsätt kryddorna och mjölken. Mixa blandningen noga för hand eller med en stavmixer så att du nästan får en mos-liknande konsistens.

Forma färsen till fyra biffar och vänd dem i ströbröd. Stek på medelvärme några minuter så att biffarna får fin färg.
Servera direkt!

Citron och dillsås
2 dl crème fraîche
1/4 citron1 tsk dillsalt & peppar
Blanda samtliga ingredienser och förvara svalt innan servering!

regn kläder



















Ni som har följt min blogg så har mina barn fått sina regn och väskor tagna i från dagis någon har allså rottat och snott saker i från andra barn vilket känns skitt och nu har man fått reda på att flera har blivit uttsatta och nu måste det göras någe. så rektorn och lärarna prata om det finns någon möjlig het till budget om man kan skaffa lås bar skåp.. så får se vad som händer men under tiden blir det varmar och plaskigare utte och våra barn har då inge regn kläder förösker hitta någe för plånboken lika väll inte vill man lägg hundrra lappar på kläder som mn ej vet är kvar när dagen är slut. sat och tittae lite maxi har ju reklambadet regn kläder för 199:- men det är många som handlar där så vill hitta någe som inte alla barnen har.

Så dom här kläderena fins på http://www.lager157.com/ och där är priserna hellt oki får se om man får ta mannen dit efter en arbets dag.
Den här läkra regn kläderan har Molo men priset är inte någe för min plånbok och speciellt inte när det kan bli stulle.
679:-




































Biskvier

Portioner: 30 st små
Ingredienser
150 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita
Fyllning:
5 msk socker
5 msk vatten
2 äggulor
150 g smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
200 g mörk choklad
25 g kokosfett
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
3. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm diameter och platta till toppen.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min Låt kakorna svalna något innan de lossas från papperet.
5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur.
6. Tillsätt mjukt matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
7. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
8. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
9. Doppa biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.

Frukostbröd med havre


Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Portioner: 16 stycken
Ingredienser
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
ca 8 dl vetemjöl
Gör så här
1
. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
3. Lägg ett bakplåtspapper plåt 30x40 cm eller smörj den med matfett.
4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.
Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
5.Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter
6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

Kokosdrömmar

Tillagningstid: Över 20 min
Portioner: ca 25 st

Ingredienser
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl rörsocker strö
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mat- eller rapsolja
2 dl kokos
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°C.2. Rör matfett, rörsocker och vanilj smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Rör ner kokos och mjölet blandat med hjorthornssalt.3. Rulla degen till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt drömmarna kallna på plåten.

chokladkaka med hallongrädde


Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Portioner: 8-10 bitar
Ingredienser
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad. 70 %
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl vetemjöl
GARNERING
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
200 g hallon
mynta
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med diameter ca 24 cm.2. Smält matfettet i en kastrull. Ta den från plattan och lägg ner chokladen i bitar och rör tills den smält. Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Rör ner mjöl och chokladblandningen. Häll smeten i formen.3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna på galler.4. Vispa grädden. Blanda den med florsocker och lätt mosade hallon. Spara några hallon till garnering.5. Servera kakan med hallongrädden garnera med hallon och mynta.