31 augusti 2011

Borrelia

Symtom på borrelia



Det första tecknet på en borreliainfektion är en rodnad på huden där fästingen bitit sig fast. Hudrodnaden visar sig oftast en till fyra veckor efter bettet och blir minst fem centimeter i diameter. Efter en tid breder rodnaden ut sig och bleknar ofta i mitten så att den blir ringformad

Men så har då inte wille fått någe han har varit lite röd men inte någe som bilderna vissar.
Ungefär hälften av alla som drabbas av borrelia får samtidigt någon form av irritation, som domningar eller klåda i det drabbade hudområdet. Ibland blir man trött, får huvudvärk, led- och muskelvärk, nackvärk och/eller låg feber.





Behandling av borrelia



Läkemedel


Borreliainfektioner är känsliga för penicillin och andra antibiotika. De flesta borreliainfektioner läker därför snabbt om man får rätt antibiotikabehandling tidigt. Om infektionen har spridit sig och behandlingen börjar sent kan det i vissa fall ta flera månader för kroppen att läka.






Vid den enklaste formen av borrelia, en hudinfektion, räcker det med att behandla med penicillin i tio dagar. Om infektionen har spritt sig behövs andra antibiotika. I sällsynta fall kan det vara nödvändigt att bli inlagd på sjukhus för att få injektioner eller dropp.








Inga kommentarer: